Graviditetskrämpor

Nu tänkte jag bjuda er på den trevliga läsningen om mina 10 graviditetskrämpor. (Min produktivitet på bloggen är naturligtvis på topp nu när jag ska skriva en hemtenta.)

 1. Illamående. Jag mådde illa i början, men som tur var slapp jag spy.
 2. Nästäppa. Där ett tag missbrukade jag Nezeril. Numera har jag accepterat att jag måste andas med munnen ibland även om det gör den sandpapperstorr. Vattenglaset vid sängen är numera obligatoriskt.
 3. Trötthet p g a lågt järnvärde i blodet. Jag har ätit järntabletter i stort sett hela tiden.
 4. Foglossningsvärk. Redan i vecka 17 hade jag en del foglossningsvärk. Den har bara blivit värre sedan dess, men det är överkomligt.
 5. Ont i ländryggen. Det här är nog det värsta. Jag har lindrig skolios, vilket innebär att ryggraden är svagt s-formad sett bakifrån. Belastningen från graviditeten har gjort ryggbesväret värre. Dessutom kan jag inte längre sova på rygg eftersom att jag, liksom många andra gravida, blir illamående av det. Barnet ligger nämligen och trycker mot den stora venen som förser hjärtat med syre. Därför måste jag ligga på sidan vilket gör att det gör ont i höfterna/låren efter ett tag. Det är väl någon nerv i ryggen som kläms. Numera vaknar jag ofta kring sex-sju på morgonen och känner att jag har för ont för att ligga kvar i sängen. Dosen på två panodil/alvedon vid behov är min nya vän, även om det inte gör så stor skillnad. Hurra!
 6. Inklämt navelbråck. Detta är tydligen livsfarligt, så det fick opereras bort akut i Sunderbyn i vecka 27 och det var en jäkla tur. Jag hade en läkartid för något helt annat och nämnde naveln i förbifarten. Jag blir så arg över att man kan missledas så lätt genom att läsa bortviftande kommentarer om navelont vid graviditet på olika bebisforum. Sometimes Google is not your friend. Man ska boka in ett läkarbesök eller åtminstone ringa 1177 när det gäller fysiska åkommor. Hur som haver fick jag ett operationssår som var jobbigt att tampas med i några veckor.
 7. Värkande fötter. Det gör ont i fötterna nästan jämt och det syns ibland att de är svullna.
 8. Karpaltunnelsyndrom. Mina fingrar värker och så. Värst är det på morgonen.
 9. Orkeslöshet och obefintlig kondis. Inte visste jag att man kunde bli andfådd av att gå.
 10. Stark viktuppgång. Okej, detta är nog en av orsakerna till att fötterna klagar. Okej, nu känner jag att jag börjar krysta fram krämpor. Viktuppgången är väl troligen till viss del mitt eget fel.

:)

Annonser

10 thoughts on “Graviditetskrämpor

 1. Ibland är det riktigt skönt att få klaga av sig lite på bloggen… det är liksom inte riktat till någon speciell som får höra gnället ;). Usch, det är nog inte så romantiskt att vara gravid alla gånger. Men nu har du ju inte så långt kvar. Hoppas du får må så bra som möjligt i april och maj fram tills bäbisen tittar fram.

 2. Säkert en dum fråga men har du testat lägga en kudde mellan knäna när du sover på sidan? Vet att min ena syster, som också hade en hel del besvär med foglossning och värk, gjorde så och att det hjälpte lite åtminstone. :)

 3. Ingen dum fråga alls! Jag har provat lägga en kudde mellan knäna, men det hjälper tyvärr inte alls. Jag har väl något annat problem förutom själva foglossningsvärken. Jag tycker mig ha märkt att jag har fått ont av att ligga på sidan förut.

Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s